Eğitimin başlığı
Sürdürülebilirlik Raporlaması
Süre
2 iş günü (12 ders saati)
Eğitimin amacı ve kapsamı
Sürdürülebilirlik raporlaması kuruluşların (belediyeler dahil) faaliyetlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için hedef belirlemelerine, performanslarını ölçmelerine ve değişimi yönetmelerine yardımcı olmaktadır. Sürdürülebilirlik raporu herhangi bir kuruluşun çevre, toplum ve ekonomi üzerindeki (olumlu veya olumsuz) etkilerine ilişkin tespitler ve ölçümler içermektedir. Raporlama, soyut konuları elle tutulabilir ve somut hale getirerek sürdürülebilirlik gelişimlerinin faaliyetler ve stratejiler üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına ve yönetilmesine yardımcı olmaktadır.
Bu eğitim, sürdürülebilirliğin temellerinin yanı sıra ilgili raporlamanın yapı taşları ve ölçütleri hakkında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar.
Eğitimin hedef kitlesi
Sürdürülebilirlik Raporlaması Eğitiminin hedef kitlesi; üniversite öğrencileri, lisans üstü öğrencileri, akademisyenler, STK’larda, kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel yönetimlerde ve iş dünyasında çalışan ve sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili görev ve sorumlulukları olan veya bu konuya ilgi duyan herkesi kapsar. Ancak bu eğitimin içeriği ve kapsamı katılımcıların eğitim durumları, mesleki nitelikleri ve öğrenme ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.
Bu eğitimin katılımcılarının bu eğitimden önce temel düzeyde İklim Değişikliği eğitimi almış olmaları; iklim değişikliği, küresel ısınma, karbon ayak izi hesaplama gibi konularında temel düzeyde bilgilere ve kavrayışa sahip olmaları gerekir.
Eğitimciler
Sürdürülebilirlik Raporlaması eğitimi, sürdürülebilirlik raporlaması deneyimine sahip, sürdürülebilirlik raporlaması; ölçütleri, göstergeleri ve standartları konularında eğitim vermiş, bu konuda araştırma ve çalışmaları ile öne çıkan eğiticiler tarafından verilir.
Eğitimin hedefleri ve öğrenme sonuçları
Sürdürülebilirlik Raporlaması eğitimini başarıyla tamamlayanlar;
- Sürdürülebilirlik çalışmasının ana esaslarını açıklar,
- Sürdürülebilirlik ölçütlerini bilir,
- Sürdürülebilirlik göstergelerini bilir,
- Ekolojik, su ve karbon ayak izi hesaplamaları ile ilgili raporlama yapabilir,
- Sürdürülebilirlik raporlaması standartları ve süreçlerini uygulayabilir,
- Sürdürülebilirlik raporlarını inceleyerek geri bildirim sağlayabilir.
Eğitimin içeriği
Eğitim aşağıdaki konu başlıklarını içerir:
- Temel sürdürülebilirlik kavramları
- Nitel ve nicel sürdürülebilirlik ölçütleri
- Sürdürülebilirlik göstergesi (indikatör) çeşitleri
- Su, ekolojik ve karbon ayak izi hesaplama yöntemleri ve raporlaması
- Sürdürülebilirlik raporlamasında standartlar ve süreçler
- Sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Eğitimin uygulanması ve yöntemi
Sürdürülebilirlik Raporlaması Eğitimi yüz yüze uygulanır. Ancak eğitimin yüz yüze uygulanmasını engelleyecek koşulların oluşması halinde eğitim Me-Learning© çevrim içi öğrenme platformu ve Actio© toplantı yönetim aracı kullanılarak uzaktan verilebilir.
Bu eğitimde bir grup en fazla 20 kişi olarak belirlenmiştir. Temel sürdürülebilirlik kavramları, nitel ve nicel sürdürülebilirlik ölçütleri, sürdürülebilirlik göstergesi çeşitleri konularında kavramsal bilgiler somut gösterge ve örneklerle zenginleştirilerek sunulur. Bu eğitimde edinilen bilgi ve becerilerin öğrenenler tarafından uygulamaya transfer edilebilmesini maksimize edebilmek amacıyla katılımcıların çalışma alanı ve kurumsal faaliyetleri dikkate alınarak, sürdürülebilirlik raporlaması süreçlerini kapsayacak şekilde alıştırma ve uygulamalar yapılır.
Eğitim araçları ve materyaller
Eğitim materyalleri; eğitime dair sunum, örnek çalışmalar ve uygulamalardan oluşur. Sürdürülebilirlik raporlaması süreci ve rapor kısımları örnek materyal olarak kullanılıp, sürdürülebilirlik raporlaması ve süreçlerine ilişkin şablonlar ve çalışma yaprakları eğitim materyali olarak kullanılır.
Eğitimde kullanılacak görsel, işitsel ve multimedya materyaller ile alıştırma ve uygulamalar için şablonlar, çalışma yaprakları ve benzeri materyaller eğitici tarafından hazırlanarak eğitim esnasında katılımcılara dağıtılır. Ancak eğitim ortamında yeterli sayıda bilgisayar, notebook veya tablet gibi donanım bulunması halinde tüm materyaller dijital ortamda sağlanır ve çalışmalar dijital ortamda gerçekleştirilir.
Atık azaltım politikamız gereği, bu eğitimde eğitsel açıdan zorunlu olmadıkça basılı materyal dağıtımı yapılmaz.
Ölçme ve değerlendirme
Öğrenme sürecini öğrenenlere göre optimize edebilmek için öğrenenlerin hazır bulunuşluk düzeyi eğitici tarafından eğitimin başlangıcında informal olarak değerlendirilir. Öğrenenlerin alıştırma ve uygulamalar kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmalar öğrenenlerin gelişiminin/öğrenmesinin göstergesi olarak değerlendirilir ve tam öğrenmeyi sağlamak için eğitici bunlara dayalı olarak geri bildirim ve iyileştirme çalışmaları yapar.
Eğitime katılanlara eğitimin öncesinde ve eğitim tamamlandığında çevrimiçi veya basılı olarak Sürdürülebilirlik Raporlaması konusunda farkındalık ve bilgi düzeyini belirlemek üzere bir soru kağıdı uygulanır. Ayrıca eğitimin sonunda Eğitim Değerlendirme Anketi uygulanır.
Eğitimi tamamlayan tüm katılımcılara Sürdürülebilirlik Raporlaması Eğitimini tamamladıklarını gösteren, aldıkları eğitimin adının ve süresinin açıkça yazılı olduğu bir katılım belgesi verilir.
Anahtar sözcükler
Sürdürülebilirlik raporlaması, sürdürülebilirlik ölçütleri, sürdürülebilirlik göstergesi çeşitleri, sürdürülebilirlik raporlamasında standartlar